26.2.2017 DRUŠTVENO OCENJEVANJE VIN 2017

26. 2. 2017 – OCENJEVANJE VIN DUŠTVA VINOGRADNIKOV MIRNA

Zadnjo februarsko nedeljo je v prijetnih prostorih zidanice Štolfa potekalo ocenjevanje vin članov DV Mirna. Ocenjevali sta dve petčlanski komisiji. Ocenjenih je bilo 116 vzorcev.

Komisija, katere vodenje mi je bilo zaupano, je skupno ocenila 56 vzorcev vina, od tega 6 vzorcev žametne črnine in 50 vzorcev belih vin. Predstavljeni vzorci žametne črnine so bili sicer korektni,
a nekoliko nižje barve, krajšega okusa, z nižjim alkoholom in posledično tudi zaradi zaznavne kisline neharmonični. Kadar se želi žametno črnino predstaviti kot sortno vino, priporočam nižjo obremenjenost trsov in poznejšo trgatev. Pri ocenjenih vzorcih dolenjskega belega večjih pripomb nimam. Glede na ocenjene vzorce bi lahko rekli, da je bilo predelano grozdje dozorelo in zdravo, kar se tudi kaže na prijetni svežini, sadni aromi, polnosti in uravnoteženem okusu. Pri nižje uvrščenih vzorcih je komisijo zmotila nekoliko višja kislina, v nekaj primerih višji SO21 pa tudi rahla meglica. Vzorec z izrazito sadno aromatiko in z nekoliko ostanka sladkorja je komisija prekvalificirala v belo zvrst. Večina sortnih belih vin je zelo lepo izražala sortno tipiko, bili so harmonični, polnega okusa in z dolgim pookusom. Ocenili smo tudi tri sortna vina starejšega letnika, med njimi laški rizling in chardonay letnika 2015, za katera lahko rečem, da sta vrhunec dosegla, med tem, ko ga je laški rizling letnik 2013 že presegel.

V komisiji, ki sem ji predsedoval, je bilo izločenih 10,7 % vin, predvsem zaradi žveplovodika (H2S) ali oksidacije, ki sta dve najpogostejši napaki pri pridelavi vin. Obe napaki sta v tej fazi razvoja vina s hitrim ukrepanjem še odpravljivi. Za vzorca z izraženim sumom prisotnega etil acetata bo potrebno poskrbeti, da se žveplo ne bo znižalo pod priporočljivo količino (25 mg/L), ker se bo v nasprotnem primeru kvaliteta vina nedvomno poslabšala.

Naj ne bo odveč napotek, da je tudi dobro ocenjeno vino nenehno potrebno spremljati, ga opazovati in negovati, pa tudi pokušati s prijatelji.

Pohvaliti velja člane društva za zelo vzorno in na visoko zavidljivem strokovnem nivoju izpeljano ocenjevanje. Pohvala tudi članom komisije za vestno delo in zbrano podane ocene.

Vsem vinogradnicam in vinogradnikom tudi v imenu članov komisije čestitam za pridelana vina in prejeta priznanja. V tej sezoni pa nasploh želim čim več optimizma, dobre volje in vedrine.

Zahvaljujem se za povabilo in izkazano zaupanje.
Brane Granda